Kinderschoenen kopen, waar let je op?

 

Het kopen van kinderkleding kan heel eenvoudig online op de leukste kinderwebsites of met behulp van applicaties. Bij kinderschoenen zijn er zoveel aspecten belangrijk dat het beter is om deze in de winkel aan te schaffen, samen met je kind. Zo weet je zeker dat de schoenen lekker zitten en goed om de voeten passen, waarmee je blessures voorkomt. Want verkeerde schoenen kunnen de voeten van je kind gemakkelijk misvormen en daar kan hij de rest van zijn leven last van hebben.

kinderschoenen-streetwear

Kinderschoenen zijn er net als bij volwassenen in alle soorten en maten. Je hebt bijvoorbeeld instappers, veterschoenen, gympen, ballerina’s, sandalen en slippers. Ondertussen zijn er behoorlijk veel soorten en merken voor kinderschoenen bijgekomen. Hoe leuk de meest hippe kinderschoenen ook zijn, stevigheid staat voorop. Bij het kopen van kinderschoenen zijn er dus veel dingen waar je rekening mee moet houden.

De eerste echte kinderschoenen koop je zodra je kind kan staan zonder hulp maar liever nog wanneer hij al kan zelfstandig kan lopen. Het is belangrijk dat de schoentjes goed en stevig zijn. Dat betekent soepel, niet te zwaar en met voldoende ruimte tussen voet en schoen. Daarom kun je het beste naar een goede schoenenwinkel gaan waar ze verstand hebben van kinderschoenen. Laat je kind in huis nog zoveel mogelijk op sluitbaren slippers of antislip sokken lopen, dat is voor het kind prettiger en fijner voor de voeten. Gebruik de schoenen alleen buiten als bescherming tegen vuil en kou.

kinderen-blote-voeten

Bij peuters worden stevige schoenen helemaal belangrijk. Aan de hand van keurmerken kan worden kinderschoenen ook beoordeeld op kwaliteit. Een nationaal bekent keurmerk is Dr. Visser van Scapino en internationaal is dat het EKO- keurmerk van Control Union Certifications. Belangrijke afwegingen waar een kinderschoen nu aan moet voldoen zijn:

  • voldoende ruimte aan de voet bieden en een vingerbreedte ruimte aan de voorkant overlaten (ongeveer 1 tot 1,5 centimeter)
  • stevige hielen hebben voor steun aan de voet
  • een stevige zool hebben, maar wel kunnen buigen bij de bal van de voet (anders valt je kind gemakkelijk)
  • een hoge sluiting bij de wreef hebben, want zo voorkom je dat de voeten gaan schuiven
  • of een gesp hebben met voldoende gaatje in het riempje zodat de schoen op de juiste manier kan worden afgesteld.
Dr. Visser keurmerk

Dr. Visser keurmerk

Net zoals jij verschilt van andere mensen, is ook ieder kind anders. Daarom is het belangrijk dat je het gedrag van je kind in gedachten houdt bij het kopen van kinderschoenen. Speelt je kind bijvoorbeeld graag buiten? Dan zijn gympen met een stevige hiel, een flexibele zool en van ademend materiaal de juiste keuze. Regenlaarzen zijn vanwege hun slappere zool minder geschikt voor lang buitenspelen. Je kunt ze wel aanschaffen voor het (kort) spelen in de regen en sneeuw. Stel jezelf bij de aankoop van kinderschoenen vragen over je kind als: Is hij rustig of juist actief? Doet hij vaak zijn schoenen aan en uit? Knoeit hij veel met zijn eten? Al deze dingen zijn van invloed op het type schoen dat bij jouw kind past.

kinderschoenen-streets-trendy

Onthoud tot slot dat kinderen vaak niet melden dan hun schoenen te klein of te krap zijn. In veel gevallen voelen ze dat zelf niet eens, omdat de uiteinden van hun zenuwen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Koop kinderschoenen dus niet op de groei! In de meeste gevallen kun je zelf zien dat de schoenen aan vervanging toe zijn. Bijvoorbeeld omdat je kind veel struikelt of rode tenen heeft. Controleer daarom regelmatig zelf de schoenmaat door een vinger tussen de hak en de schoen te leggen of door de schoenmaat op te (laten) meten. Tot je kind een jaar of twee is, verandert hij ongeveer elke drie maanden van schoenmaat.

 

Tags: , ,

 

Reacties zijn gesloten

Sorry, maar je kunt geen reacties achter laten voor dit bericht.